Συνέντευξη του IM Άγγελου Σανδάλακη στην Ροδιακή

«Τα Ροδιτόπουλα παίζουν σκάκι»!

Ο προπονητής σκακιού Άγγελος Σανδαλάκης, μιλά για τους μικρούς παίκτες που αγαπούν όλο και πιο πολύ αυτό το παιχνίδι

«Τα Ροδιτόπουλα παίζουν σκάκι»!

Τα παιδιά στη Ρόδο τα τελευταία χρόνια παίζουν σκάκι! Δεν είναι μόνο η μπάλα είναι και το σκάκι και τα μουσικά όργανα και τα αθλήματα, αλλά το σκάκι ακονίζει το μυαλό, σε πάει παραπέρα.
Το σκάκι είναι πολεμικό παιχνίδι, λένε αυτοί που γνωρίζουν. Διοικείς έναν στρατό και ο αντίπαλος, ο εχθρός σου, διοικεί τον άλλο. Η μοίρα του στρατού σου εξαρτάται απολύτως από τις δικές σου ικανότητες. Όταν τα περισσότερα άλλα παιχνίδια βασίζονται στην τύχη στο σκάκι αυτό που αποκαλούμε «τύχη» δεν υπάρχει. Εσύ είσαι απολύτως υπεύθυνος για την επιτυχία ή την αποτυχία σου και γι’  αυτό το σκάκι μπορεί να προσφέρει στο νικητή πολύ μεγαλύτερη ικανοποίηση από όλα τα άλλα παιχνίδια.
Ο Άγγελος Σανδαλάκης, είναι προπονητής σκακιού 10 χρόνια, έφτασε μέχρι την Εθνική Νέων και την Προεθνική Ανδρών, πολιτικός μηχανικός τελείωσε, αλλά  οι διακρίσεις του σε πρωταθλήματα ατομικά και συλλογικά είναι πολλές. Την πρόταση να έρθει ως προπονητής στη Ρόδο του έκανε ο Σκακιστικός Σύλλογο Ιππότης και από τότε πέραν από τους μαθητές του Συλλόγου διδάσκει και τους μαθητές του Ροδίων Παιδεία.
Είναι ωραίο να μαντεύεις πως θα λειτουργήσει ο αντίπαλος, και στο σκάκι και στη ζωή!  

«Εν ώρα δράσης» στο διεθνές τουρνουά που διοργανώθηκε με επιτυχία στη Ρόδο το καλοκαίρι του 2015

«Εν ώρα δράσης» στο διεθνές τουρνουά που διοργανώθηκε με επιτυχία στη Ρόδο το καλοκαίρι του 2015

Υπάρχει ενδιαφέρον στη Ρόδο για σκάκι; Πότε ιδρύθηκε ο Σκακιστικός Σύλλογος;
Βεβαίως υπάρχει ενδιαφέρον, ο Σκακιστικός Σύλλογος «Ιππότης Ρόδου» ιδρύθηκε το 2008, απευθύνεται σε όλο το νησί και διδάσκει-απασχολεί 152 παιδιά από 4 ετών έως και ενήλικες. Είμαι προπονητής στον κεντρικό Σύλλογο που βρίσκεται στην οδό Πίνδου εκεί όπου γίνονται τα μαθήματα για την πόλη της Ρόδου. Υπάρχουν επίσης Περιφερειακά Τμήματα στην Ιαλυσό, στην Κρεμαστή και στ΄  Αφάντου. Επίσης διδάσκω στους μαθητές του Ροδίων Παιδεία.

Σε ποιες ηλικίες τα παιδιά μαθαίνουν σκάκι,  ποια είναι η καλύτερη ηλικία για να ξεκινήσουν;
Είναι παιδιά από 6 έως 12 ετών. Ένα παιδί μπορεί να ξεκινήσει στην ηλικία των 5 ετών ωστόσο θεωρώ ότι ιδανική ηλικία είναι τα 6 χρόνια. Στα 6 μου ξεκίνησα κι εγώ.

Τι θυμάστε από εκείνα τα χρόνια γιατί αρχίσατε να παίζετε σκάκι;
Στα Χανιά που μεγάλωσα άρχισα να «ζηλεύω» τον γιό του νονού μου ο οποίος έπαιρνε το ένα μετά το άλλο τα κύπελλα.

Είναι ένα κίνητρο αυτό για να ξεκινήσει ένα παιδί; Να θέλει να έχει επιτυχίες όπως και το άλλο;
Ο υγιής ανταγωνισμός είναι το βασικότερο κίνητρο για ένα παιδί σ΄ αυτή την ηλικία σε ό,τι αφορά τον αθλητισμό γενικά. Το να βλέπει ότι ένα άλλο παιδί διακρίνεται μπορεί να λειτουργήσει και σ΄ αυτό, μέσω της παρακίνησης όπως έγινε και μ΄ εμένα. Γράφτηκα σ΄ έναν από τους τρεις τοπικούς συλλόγους των Χανίων και σταδιακά ο προπονητής μου μ΄  έκανε να αγαπήσω το σκάκι.

Προπόνηση με το επίλεκτο τμήμα του συλλόγου. Στο βάθος ο 9χρονος περυσινός πρωταθλητής Ελλάδας έως 8 χρονών αλλά και πρωταθλητής Ελλάδας στην 3η δημοτικού Δημανούδης Πέτρος.

Προπόνηση με το επίλεκτο τμήμα του συλλόγου. Στο βάθος ο 9χρονος περυσινός πρωταθλητής Ελλάδας έως 8 χρονών αλλά και πρωταθλητής Ελλάδας στην 3η δημοτικού Δημανούδης Πέτρος.

Τι είναι τα σκάκι, σε τι βασίζεται και ποια είναι τα οφέλη του για το παιδί;
Το σκάκι  έχει άρρηκτη σχέση- σύνδεση με τα μαθηματικά, άρα αυτό που μ΄ έκανε εμένα να το αγαπήσω είναι ότι μπήκα στη διαδικασία να βάζω το μυαλό μου να βρίσκει συνεχώς λύσεις. Καταρχήν αναπτύσσονται οι νευρώνες του εγκεφάλου και αυτό είναι ιατρικώς αποδεδειγμένο και αποτελεί βασικό πλεονέκτημα. Ενισχύει τη μνήμη, βάζει το παιδί στη διαδικασία της λογικής, αλλά και από άποψη ψυχαγωγίας είναι ένα πολύ ευχάριστο παιχνίδι που απασχολεί το παιδί δημιουργικά.

Εσείς πως βρεθήκατε στη Ρόδο να διδάσκετε σκάκι στα παιδιά;
Μου έγινε πρόταση το καλοκαίρι από το Σύλλογο. Ήθελαν  προπονητή να αντικαταστήσει τον προηγούμενο προπονητή που ήταν πρωταθλητής Ελλάδος Ανδρών, τον Αθανάσιο Μαστροβασίλη. Δέχτηκα με χαρά την πρόταση, κι ένα επιπλέον κίνητρο για να το αποδεχτώ ήταν και το γεγονός ότι έχω συγγενικά μου πρόσωπα που μένουν μόνιμα στο νησί.

Κι εσείς όμως γίνατε μέλος της Εθνικής Ομάδας Νέων!
Ναι, και το 2003 συμμετείχαμε στην Ολυμπιάδα Νέων που έγινε στην Τουρκία.
Σε ατομικό επίπεδο έχω ταξιδέψει για αγώνες σε όλες σχεδόν τις βαλκανικές χώρες και σε πολλές ευρωπαϊκές και σε επίπεδο ομάδων αγωνίστηκα για τρία χρόνια στο Γαλλικό Πρωτάθλημα στην ομάδα της Ντοβίλ. Αυτά έγιναν την περίοδο που ήμουν φοιτητής στη Σχολή Πολιτικών Μηχανικών του Μετσόβιου Πολυτεχνείου.  Έγινα μέλος της Προεθνικής Ομάδας Ανδρών από το 2007  έως το 2009. Έχω περισσότερες από 30 πανελλήνιες διακρίσεις σε ατομικό και συλλογικό επίπεδο. Ο τίτλος που έχω είναι International Master και ο τίτλος προπονητή Fide Trainer Αγωνιστικός

Στις απονομές του διεθνούς όπεν Ρόδου 2015, ισοβαθμία στην 1η θέση

Στις απονομές του διεθνούς όπεν Ρόδου 2015, ισοβαθμία στην 1η θέση

Αυτό είναι το κέρδος που μπορεί να έχει ένα παιδί που παίζει σκάκι;
Το κέρδος που έχει ένα παιδί με καλές επιδόσεις στο σκάκι είναι η συμμετοχή του σε αγώνες  εκτός νησιού, δηλαδή σε πανελλήνια πρωταθλήματα και σε διεθνή τουρνουά. Αυτή η εξέλιξη βοηθάει το παιδί στο να αποκτήσει πιο μεγάλη ανθεκτικότητα στην αποτυχία, ισχυροποιώντας  την ψυχολογία του και από πρακτικής άποψης το παιδί έχει τη δυνατότητα να ταξιδέψει, να γνωρίσει άλλους τόπους, να κάνει φίλους.

Μπροστά στη σκακιέρα τι σκέψεις κάνει κανείς; Απέναντί του κάθεται ο αντίπαλος.
Κατά τη διάρκεια της παρτίδας δύο πράγματα σε απασχολούν. Το πρώτο είναι να υλοποιήσεις τον δικό σου σχεδιασμό και παράλληλα να προσπαθήσεις να αποτρέψεις τα σχέδια του αντιπάλου ουσιαστικά μπαίνοντας στον τρόπο σκέψης του. Σε πολλές περιπτώσεις καλείσαι να ψυχολογήσεις τον αντίπαλο και να πάρεις αποφάσεις που θα του είναι δυσάρεστες. Την  ικανοποίηση μετά από μία παρτίδα σκάκι είναι δυνατόν να τη θυμάται κανείς για πολλά

Αγώνας επίδειξης «σιμουλτανέ» εναντίον 20 αντιπάλων στην κεντρική πλατεία Ελευθερίας του Ηρακλείου Κρήτης

Αγώνας επίδειξης «σιμουλτανέ» εναντίον 20 αντιπάλων στην κεντρική πλατεία Ελευθερίας του Ηρακλείου Κρήτης
 Όλα λοιπόν γίνονται για την κίνηση ματ;
Ναι, διότι το ματ είναι ό,τι ο τελικός σκοπός. Όπως είναι και στη ζωή.

 

 

Both comments and pings are currently closed.

Comments are closed.